Dzielenie i formowanie ciasta odgrywa ważną rolę w produkcji wielu wyrobów piekarniczych.
Dzielarki do ciasta pomagają kontrolować wagę, dzięki czemu piekarnie nie marnują produktu i pomagają zapewnić jakość końcowego wypieku, który wygląda powtarzalnie, ma taką samą wagę. Producenci oferują obecnie dzielarki wszechstronne, dzięki czemu piekarnie mogą wytwarzać więcej produktów na jednej linii, a maszyny są w stanie obsługiwać szeroką gamę ciast, od sztywnych po mocno uwodnione.
Wydajność piekarni wspomagają dzielarki do ciasta
Wysokiej jakości hydrauliczne dzielarki do ciasta zmniejszają ściskanie kęsów ciasta do absolutnego minimum, dając większą objętość produktu. Mniejsza kompresja prowadzi również do dokładniejszego ważenia, ponieważ w cieście nie ma zagęszczonych punktów. Dodatkowo powierzchnia ciasta jest mniej wilgotna, ponieważ woda nie jest wyciskana. Dzięki temu maszyna może przetwarzać bardziej miękkie ciasta z dużą dokładnością wagi. Dzielarki do ciasta posiadają również praktyczne kółka, dzięki czemu są mobilne, można je postawić w dogodnym miejscu.
Dzielarki mogą dostosowywać się do konsystencji i wagi ciasta, aby za każdym razem wytwarzać jednolity produkt. Jest to ważniejsze bardziej w przypadku bułek niż chleba, ponieważ bułki, jako mniejsze, mają wyższy stosunek powierzchni do miękiszu niż chleb. Jeśli zaczniesz od źle uformowanego produktu na początku procesu, nie będziesz w stanie uzyskać dobrego produktu na końcu. Dzielarki do ciasta są dostępne w różnych modelach, aby spełnić określone wymagania dotyczące produkcji pieczywa i bułek. Mogą być to urządzenia manualne lub automatyczne, ich obsługa jest prosta za pomocą przycisków, zbiorniki mogą być okrągłe lub kwadratowe, z możliwością regulacji zakresu wagi.
Wysokiej jakości hydrauliczne dzielarki zapewniają bardzo precyzyjną dokładność skalowania, eliminują koszty pracy, przestoje, nie wymagają skomplikowanej konserwacji, są łatwe do utrzymania w czystości i zapewniają produkty końcowe o takiej samej wadze i wyglądzie. Pozwala to piekarni zachować wydajność przez cały czas produkcji.